Controversa privind dezvoltarea proiectelor de valorificare a energiei produse de vânt în zonele incluse în programul "Natura 2000" agită spiritele şi în România În timp ce investitorii
Controversa privind dezvoltarea proiectelor de valorificare a energiei produse de vânt în zonele incluse în programul "Natura 2000" agită spiritele şi în România
În timp ce investitorii şi comunităţile locale susţin că ariile protejate ocupă suprafeţe prea mari, ecologiştii luptă pentru protecţia mediului.
Un avertisment lansat în aceste zile de Grupul Green "New Deal" atrage atenţia asupra faptului că emisiile de gaze cu efect de seră au determinat atingerea unei crize ecologice, recomandând investiţiile în energii regenerabile şi luarea unor măsuri ferme în următorii ani.
În România, în timp ce aprobarea investiţiilor în energia eoliană întârzie, se fac demersuri pentru amplasarea unor termocentrale pe cărbune la Constanţa, Brăila şi Galaţi.
Şapte turbine eoliene în Dobrogea
Răspunzând unei directive a Uniunii Europene, România s-a angajat ca, până în anul 2010, energia provenită din surse "verzi" să reprezinte 33% din consumul naţional. Aceasta presupune că sursele clasice de energie vor fi înlocuite în bună măsură de energiile regenerabile, reconfigurând, astfel, strategiile din domeniul energetic.
Având un pregnant potenţial eolian, Dobrogea este zona cea mai vizată de investitori pentru amplasarea unor centrale care să folosească energia vânturilor.
"România şi-a luat nişte angajamente ferme în ceea ce priveşte promovarea energiilor regenerabile şi orice amânare, pas greşit sau eroare de implementare poate avea consecinţe dure pe care le vom suporta fiecare dintre noi.
Este nevoie de maturitate în analizele şi deciziile noastre astfel încât mediul să nu aibă de suferit şi "energia verde" să devină o sursă mult mai acc