Cuplurile care lucrează în străinătate vin, pe perioada vacanţelor, să ceară ajutorul psihologilor din Valea Jiului, după ce realizează că acasă lucrurile nu mai sunt cum erau.Psihologii spun că acesta este efectul unei vieţi moderne şi că toate se răsfrâng asupra copiilor. Situaţiile nu sunt nici pe departe rezolvate, pentru că vacanţele sunt prea scurte şi cei cu probleme nu au răbdare să vadă că efectele terapiei se obţin după mai multe ore. „Vin astfel de oameni, care când ajung acasă găsesc ce nu se aşteptau şi ei cred că noi avem o baghetă magică şi că totul se rezolvă repede. Lucrurile nu stau aşa şi foarte mulţi renunţă după prima programare“, a spus Silvana Capriş, psiholog la centrul de consiliere Socio Pro din Petroşani.
Problemele copiilor, ignorate Această situaţie a devenit o obişnuinţă. În această vară, numărul celor care au venit la psiholog a crescut. Îngrijorarea psihologilor este legată mai ales de copii. „În cuplurile cu copii, situaţia este dificilă. Mulţi îi aduc înapoi în ţară şi, pentru că există probleme în cuplu, primul care suferă e copilul. Din păcate, aceştia ajung foarte rar la noi şi abia când profesorii observă că este ceva în neregulă“, au spus psihologii. Numai în ultimul an, cel puţin zece minori au ajuns la psiholog cu probleme comportamentale. „Descoperim astfel de cazuri la testările periodice ale personalului angajat. Atunci, bunicii, care îşi iau câte un loc de muncă cu jumătate de normă, recunosc că sunt stresaţi şi până la urmă ajung la concluzia că nu se mai înţeleg cu copiii lăsaţi în grija lor. Oamenii aceştia ştiu cel mai bine că banii câştigaţi la muncă în străinătate nu suplinesc prezenţa părinţilor şi acestea sunt cazurile fericite care ajung la noi“, a mai spus Capriş.
La cabinetul special înfiinţat pentru astfel de cazuri au venit săptămânal câte patru copii şi adolescenţi, care au reuşit cu greu s