O nouă piaţă de unde poţi obţine profituri de milioane de euro în câteva luni s-a dezvoltat în România, departe de privirile lumii. Este vorba de piaţa „pe sub tejghea“ a acţiunilor la Fondul Proprietatea. Cine are de câştigat de aici? Îmi vin în minte, în primul rånd, intermediarii şi cumpărătorii - fie investitori profesionişti, fie fonduri internaţionale. Împărţeala profiturilor pe această piaţă pare să se facă după principiul „una mie, u
O nouă piaţă de unde poţi obţine profituri de milioane de euro în câteva luni s-a dezvoltat în România, departe de privirile lumii. Este vorba de piaţa „pe sub tejghea“ a acţiunilor la Fondul Proprietatea. Cine are de câştigat de aici? Îmi vin în minte, în primul rånd, intermediarii şi cumpărătorii - fie investitori profesionişti, fie fonduri internaţionale.
Împărţeala profiturilor pe această piaţă pare să se facă după principiul „una mie, una ţie“. Cei care cumpără plătesc 0,4-0,6 lei pe o acţiune, estimånd însă că valoarea reală este de două ori mai mare. Iar intermediarii îşi asigură lejer o marjă de 20%, provenind din diferenţa de preţ.
Din păcate însă pentru omul de rånd, nu orice întreprinzător poate intra pe piaţa acţiunilor la Fondul Proprietatea. Dacă vreţi să faceţi pe intermediarul sau să cumpăraţi cantităţi mari, trebuie să aveţi acces la informaţii despre acţionari. Date pe care Fondul Proprietatea le-a trecut la categoria „confidenţial“. Aşa că singura alternativă pentru întreprinzătorul de rånd este acostarea tuturor persoanelor care se duc la sediile Depozitarului Central pentru a se înregistra ca acţionari. Sau intrarea în clubul întreprinzătorilor privilegiaţi. De exemplu, Nicolae Ivan, primul preşedinte al Fondului Proprietatea, a intermediat o tranzacţie cu 400 de milioane de acţiuni pentru un fond american.
Am vorbit de intermediari, am vorbit de cumpărători... Pånă acum, nimic însă