Româncele se plâng că au nevoie de nervi de oţel şi de o voinţă ieşită din comun pentru a rezista un timp îndelungat ca îngrijitoare ale italienilor Deşi la prima vedere pare o
Româncele se plâng că au nevoie de nervi de oţel şi de o voinţă ieşită din comun pentru a rezista un timp îndelungat ca îngrijitoare ale italienilor
Deşi la prima vedere pare o slujbă care nu necesită prea multe eforturi, meseria de îngrijitoare sau de menajeră în Peninsulă este una dintre cele mai grele.
În Italia sunt poreclite "fixe", de la termenul italian "badante fissa" (n.r. - îngrijitoare fixă). Practic, pentru cine acceptă o astfel de muncă, înseamnă că este dispus să-şi sacrifice libertarea personală şi intimitatea, locuind şi muncind în casa unei persoane sau a unei familii.
Contractul naţional pe ramură prevede 24 de ore libere la sfârşitul săptămânii, 12 ore la mijlocul acesteia şi alte 2 ore pe zi, pentru odihnă. Dar, în cele mai multe cazuri, menajera se trezeşte prima şi se culcă ultima, iar zilele libere nu îi sunt respectate. Doarme de regulă în cea mai mică cameră din casă, deseori într-o debara transformată în dormitor.
Primeşte un salariu între 500 de euro pe lună în sud şi 1.200 de euro pe lună în nord. La toate se adaugă presiunea convieţuirii cu bătrâni sau copii, pretenţiile uneori absurde ale patronilor legate de curăţenie sau mâncare şi, nu în ultimul rând, depăşirea atribuţiilor prevăzute de lege.
De exemplu, o menajeră nu se poate ocupa în acelaşi timp şi de îngrijirea unui copil sau a unui bătrân. În realitate, aceasta este o situaţie foarte întâlnită.
Deseori se ajunge la violenţă
Un aspect de care se vorbeşte foarte rar este violenţa. O sabie cu două tăişuri. De curând, opinia publică italiană a fost şocată de cazul româncei din Milano, Angela Păduraru (54 de ani), care susţine că a fost ţinută sechestrată d