In noaptea de 20 spre 21 august 1968, trupele Pactului de la Varsovia invadau Cehoslovacia, punand in felul acesta capat "Primaverii de la Praga", miscarii civice spontane care cerea mai multa democratie si libertate, cu alte cuvinte, o schimbare fundamentala a sistemului socialist. Partidul Comunist Cehoslovac, condus de un activist cu vederi liberale, Alexander Dubcek, era pus la pas, iar mai tarziu conducerea a fost inlocuita printr-o echipa prosovietica si autoritara.
Agresiunea sovietica a trezit o indignare reala si universala. Nici macar toate "tarile prietene" din Pactul de la Varsovia nu au participat la invazie: Albania s-a retras din Pactul de la Varsovia. Romania a refuzat sa intre cu trupele ei in Cehoslovacia, cea mai buna miscare pe care Ceausescu a facut-o in calitate de numarul unu al tarii noastre.
Azi nu mai exista nici URSS, nici Pactul de la Varsovia. Nu mai exista nici Cehoslovacia (si nici Iugoslavia), dovedindu-se ca sistemul federal nu functioneaza decat acolo unde exista o solida traditie democratica, precum in Elvetia si in SUA. si totusi, nu poti sa nu te gandesti la ce s-a petrecut acum 40 de ani cand privesti ce se petrece azi in Georgia. Lupul isi schimba parul, dar naravul ba. Azi, ca si atunci, lumea intrega dezaproba ce se petrece in tara transcaucaziana, dar, tot ca si atunci, nimeni nu se amesteca.
E adevarat ca situatia nu e chiar simetrica. Poporul cehoslovac lupta pentru libertatea sa, fara nici o nuanta agresiva. In timp ce Georgia a vrut sa-si reinstaureze autoritatea in Osetia de Sud, unde exista o minoritate georgiana; exact pe modelul Serbiei, care nu a voit sa renunte la Kosovo, dar a fost silita sa-i accepte independenta. Se adevereste astfel cate complicatii a provocat si va provoca recunoasterea, in iarna acestui an, a independentei Kosovo de catre aliatii occidentali, creand un