Republica Moldova a devenit primul stat cu aspiraţii europene declarate în care a fost impusă oficial cenzura. În pofida protestelor societăţii civile,legislativul moldovean a modificat Legea
Republica Moldova a devenit primul stat cu aspiraţii europene declarate în care a fost impusă oficial cenzura. În pofida protestelor societăţii civile,legislativul moldovean a modificat Legea cu privire la activitatea editorială, îngrădind dreptul la liberă exprimare şi declarând cenzura ideolo-gică.
Puţin mai târziu, Guvernul de la Chişinău a aprobat un nou Regulament de selectare, evaluare şi editare a manualelor, prin care editurile private sunt supuse cenzurii economice. Editorii de peste Prut consideră că, prin aceste metode, autorităţile moldovene urmăresc distrugerea sistemului editorial, cu scopul de a-şi promova în voie doctrina moldovenistă.
Războiul contra editurilor din Moldova a pornit vara aceasta, când rămâne mai puţin de un an până la alegerile parlamentare din 2009.
La 26 iunie, majoritatea comunistă din parlament a votat, în lectură finală, modificările la Legea cu privire la activitatea editorială, în care a introdus un nou articol care interzice editarea cărţilor ce defăimează statul şi poporul, cheamă la arme, la ură naţională, rasială sau religioasă şi altele. Legea stipulează că eventualele delincvenţe se vor pedepsi prin aplicarea prevederilor Codului Penal, ale Codului Civil ori prin oprobriu public.
Ciudat e faptul că în noul proiect au rămas şi articolele din legea veche, care presupun, printre scopurile activităţii editoriale, "asigurarea dreptului la libertatea gândirii şi a cuvântului" şi "interzicerea cenzurii".
Protestele editorilor
După adoptarea proiectului, şefii celor mai importante edituri din Republica Moldova au făcut o declaraţie publică în care remarcă indignaţi că interzicerea editări