Fiindca exista bolnavi si nu boli, fapt atestat de medicina din toate timpurile, niciun medic cu scaun la cap nu se incumeta sa dea consultatii de la distanta. Prin telefon, bunaoara. Sau citind datele selectate de un alt medic. Iata insa ca, recent, nume mari din mass-media internationale s-au grabit sa dea un verdict dramatic privind mersul economiei romanesti. Analizand, de la distanta, date scrise de altii. Si prevestind o iminenta criza, care ar urma sa inceapa cu o aterizare dura a PIB-ului Romaniei. Ei bine, nu cred in corectitudinea unui astfel de verdict. De doua sute de ani incoace, neincetat, numerosi specialisti straini, intre care unii renumiti, tot incearca sa analizeze economia romaneasca. Mai toti au pus diagnostice gresite. Pentru ca au interpretat simptomele unor presupuse boli, fara sa examineze insa indelung bolnavul.
A fost, fara indoiala, nesansa noastra ca vremea sa se strice la inceputul celui de-al doilea semestru al Romaniei in Uniunea Europeana. Vremea pe glob. Norii au aparut mai intai, in vara lui 2007, pe cerul pietei financiare din America. Apoi s-au raspandit in Europa de Vest. Au ajuns si prin Asia. Amenintand numeroase tari cu recesiunea. Era firesc sa suportam si noi consecintele.
Ce ne-a fost dat sa vedem? Scumpiri la alimente, la combustibili si, pe fondul deprecierii leului, la telefoane. Luna de luna. Asa ca s-au inmultit acele voci interne obisnuite sa puna raul in fata. Si sa strige cat pot de tare ca Romania intra intr-o criza economica profunda.
Au rostit un adevar? Nu, din fericire. Simtim vremea rea, dar nu sunt amenintate bancile, nu a fost oprita creditarea, iar PIB-ul continua sa creasca. E drept ca economia s-a incalzit, din cauza inflatiei si a deficitului extern, fara sa dea insa in clocot.
Sa recapitulam. Vreme de sapte ani, de la 1 ianuarie 2000 si pana la 31 decembrie 2006, cat a durat