Substanţe chimice deosebit de periculoase, provenite de la sute de mii de idoli hinduşi, aruncate în râurile şi în lacurile Indiei cu prilejul festivalurilor religioase, poluează apele şi
Substanţe chimice deosebit de periculoase, provenite de la sute de mii de idoli hinduşi, aruncate în râurile şi în lacurile Indiei cu prilejul festivalurilor religioase, poluează apele şi ucid mulţimi de peşti, scrie Reuters.
Ecologiştii susţin că statuetele hinduse sunt realizate din substanţe nedegradabile, cum ar fi plasticul sau cimentul, şi pictate cu vopseluri toxice. Zeităţile indiene, scufundate în apă în timpul ritualurilor, contaminează, prin toxinele pe care le conţin, şi sistemele de irigaţii, iar culturile agricole sunt, la rândul lor, otrăvite.
Vopseluri mortale
Shyam Asolekar, şeful Institutului indian de Tehnologie din Mumbai, care studiază de multă vreme efectele obiceiurilor hinduse, a declarat că vopselurile utilizate la decorarea statuetelor folosite în timpul ritualurilor sunt extrem de toxice, chiar şi în cantităţi infime. Ele persistă în organism o perioadă îndelungată şi se acumulează în ţesuturi, provocând intoxicaţii grave.
Statuetele rămase de anul trecut plutesc încă pe lacurile şi pe râurile din Mumbai, punctul culminant al festivalului anual, denumit Ganesh Chatrthi, moment în care au fost "lansaţi la apă" peste 160. 000 de idoli, unii dintre ei având peste şapte metri lungime.