Studenţii vor cămine noi şi burse mai mari
Locurile în căminele vechi se vând anul acesta şi cu 1.000 de euro
Ministrul Educaţiei “a încurcat-o” cu federaţiile studenţeşti, mai precis cu reprezentanţii celor două uniuni existente la noi – Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), respectiv Uniunea Studenţilor din România (USR). Liderii celor două asociaţii au pus la cale un plan de bătaie pentru ameliorarea vieţii studenţilor. Primul pas: să-l tragă de mânecă pe Cristian Adomniţei, “să se întoarcă la treburile din minister” şi să o lase mai moale cu pregătirea campaniei electorale. “E o invitaţie la negocieri, nu o declaraţie de război. Vrem ca, la 1 octombrie, colegii noştri să se simtă în siguranţă. Nu vrem să ne mai rugăm iar de minister, să mărească bursele, în condiţiile în care preţurile au explodat”, a declarat ieri, în conferinţă de presă, liderul UNSR, Gabriel Petrea.
O altă problemă este legată de locurile insuficiente din căminele studenţeşti. La ora actuală, numai în Capitală există 70.000 de solicitări de cazare din partea studenţilor, în condiţiile în care universităţile oferă doar 40.000 de locuri. Reprezentanţii studenţilor spun că în fiecare an se reabilitează aceleaşi cămine vechi, lucrările fiind “de mântuială”, în timp ce proiectele pentru construcţii noi aproape că nu există. În 17 ani, s-au ridicat doar două amplasamente, în Belvedere – cu o capacitate de 300 de locuri, respectiv în Complexul Grozăveşti - un cămin cu 400 de locuri. Pe de altă parte, UNSR are de gând să continue şi în acest an “vânătoarea” celor care îşi vând locurile de cazare. Deja au început să apară primele anunţuri, preţurile la negru plecând de la 500 de euro şi ajungând până la 1.000 de euro.
Dacă “negocierile” cu MECT vor eşua, studenţii se vor adresa premierului Tăriceanu şi nu este exclus să apeleze şi la alte forme de prot