Pe lângă scumpirea anunţată la 1 iulie, gazele naturale sunt mai „piperate“ dacă au putere calorifică mai bună, adică dacă ard mai bine. Astfel că factura de gaze pe luna trecută a fost mai scumpă în Slatina şi în Craiova decât în Bucureşti sau Piteşti, la acelaşi consum. În această perioadă, consumatorii casnici au intrat în posesia facturilor la gazele naturale, emise pentru luna trecută. În iulie a intrat în vigoare noua facturare a furnizorului de gaze din sudul ţării, Distrigaz Sud, care presupune exprimarea consumului în kWh şi plata în unităţi de energie, nu în metri cubi de gaz consumat, cum era până acum. Totodată, de la 1 iulie a crescut şi preţul efectiv al gazelor cu 12,5%, dar abia acum se simte la buzunar. Dacă până la data respectivă un metru cub de gaz costa 0,98955 lei (fără TVA), după 1 iulie, o unitate de energie (E) costă 0,10470 lei, dar este exprimată în kWh.
Facturi cu două preţuri Noile facturi Distrigaz Sud au creat confuzie în rândul deţinătorilor de centrale termice de apartament. Acei consumatori la care facturarea gazelor s-a făcut şi pe câteva zile din iunie, şi pe o perioadă din luna iulie găsesc pe facturi două tipuri de exprimare a cantităţii de gaz consumate şi două preţuri, unul valabil pe când gazul se măsura în metri cubi şi altul mai mare, exprimat în lei/kWh. „Dacă respectivul consumator a prins şi o perioadă dinainte de 1 iulie, atunci are pe factură două tarife, unul vechi şi altul şi scumpit, şi exprimat în unităţi de energie. Au fost mai multe neînţelegeri legate de acest aspect, pentru că oamenii vedeau două preţuri pe aceeaşi factură“, a precizat un reprezentant autorizat al Distrigaz Sud.
Puterea calorifică, o noţiune abstractă Consumatorul casnic nu-şi poate calcula singur costul gazului consumat într-o lună, pentru că acum nu mai merge la contoarul de gaz să vadă câţi metri cubi a consumat, ci trebuie să