» A patra editie a unui eveniment unic in tara si, probabil, pe mapamond, o tabara de sculptura de troite, este gazduita de galateni.
Incepand de ieri si pana pe 5 septembrie, intr-o locatie din Padurea Garboavele de langa Galati se desfasoara cea de-a 4-a editie a Taberei de Sculptura de Troite, la care participa 10 artisti profesionisti si mesteri populari din zone cu traditie in arta sculpturii in lemn, de la Sapanta si Sighetul Marmatiei, din Campulung Moldovenesc, Buzau, Braila, Vaslui, Dolj si Galati. Tema generala a taberei organizate de Centrul Cultural "Dunarea de Jos" din Galati lasa libertatea deplina tuturor participantilor in alegerea tehnicii si a subiectelor, trebuind insa sa se incadreze in canoanele crestin–ortodoxe si sa pastreze motivele traditionale populare romanesti specifice zonelor de provenienta a artistilor. "Unul dintre criteriile de selectare pentru participarea la tabara organizata de Centrul Cultural «Dunarea de Jos» a fost obligativitatea trimiterii schitei proiectului de troita ce urmeaza a fi realizat in cadrul taberei si realizarea unei sculpturi de dimensiuni mari de pana la 5-6 m inaltime. Astfel, ne-am facut o idee de cum vor arata viitoarele lucrari", ne-a declarat Razvan Avram, directorul Centrului Cultural.
Istoric
La editiile anterioare ale taberei au fost realizate peste 40 de troite, care au fost donate de centrul cultural unor localitati galatene. Anul acesta, cea mai inalta troita, de 7 metri, realizata la editia de anul trecut de mesterul Stefan Balazs, din Sighetul Marmatiei, va fi instalata chiar pe perioada desfasurarii la intrarea in Galati, dinspre Braila. Valoarea totala a premiilor ce le vor fi oferite artistilor este si in acest an foarte mica in raport cu valoarea lucrarilor, de numai 7.000 de lei. » A patra editie a unui eveniment unic in tara si, probabil, pe mapamond, o tabara de sc