Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, se află într-o vizită de două zile în Rusia, pentru a-l cunoaşte pe omologul său, Dmitri Medvedev. Cei doi lideri se vor întâlni astăzi la
Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, se află într-o vizită de două zile în Rusia, pentru a-l cunoaşte pe omologul său, Dmitri Medvedev.
Cei doi lideri se vor întâlni astăzi la Soci, unde Dmitri Medvedev îl va informa "mai detaliat" pe Bashar al-Assad în legătură cu "evenimentele curente". În ajunul vizitei, preşedintele sirian a acordat un amplu interviu cotidianului "Kommersant", în care a lăsat să se înţeleagă că ţara sa este dispusă să găzduiască o bază militară rusă unde să fie instalate rachete strategice Iskander.
Totodată, Bashar şi-a exprimat speranţa că Rusia nu va mai avea tentative de apropiere faţă de Occident şi nu va mai dori un parteneriat cu NATO. În schimb, liderul de la Damasc a propus Kremlinului un parteneriat cu Siria, inclusiv pe plan militar.
Pe fondul tensiunilor cu NATO şi UE, Rusia ar putea fi tentată să vândă arme Siriei, apreciază Ruslan Puhov, directorul Centrului de analiză strategică şi tehnologică. Mai ales că Moscova şi Damascul au întreţinut o cooperare militară intensă încă de pe vremea URSS.
Comerţul cu arme, revitalizat
În 1971, guvernul sirian a aprobat construirea bazei de la Tartus, folosită de navele sovietice pentru manevrele din Marea Mediterană. Din 1991, baza nu a mai fost folosită decât ocazional, dar, în ultimul timp, au existat zvonuri privind "reactivarea" ei. Simţindu-se izolată de occidentali, Rusia încearcă să-şi găsească noi aliaţi.
Recent, preşedintele Hugo Chavez a anunţat că l-a autorizat pe Medvedev să trimită flota rusă în largul coastelor Venezuelei în cadrul unei "vizite de prietenie şi de lucru". Nici Belarusul nu a rămas indiferent la actuala situaţie, semnând cu Rusia un acord pentru