Sensibilitatea la gluten este o afecţiune ereditară care se manifestă printr-o reacţie alergică la pâine şi la orice produs de panificaţie Afecţiunea se poate declanşa la orice
Sensibilitatea la gluten este o afecţiune ereditară care se manifestă printr-o reacţie alergică la pâine şi la orice produs de panificaţie
Afecţiunea se poate declanşa la orice vârstă, ca urmare a unui răspuns imun exagerat al organismului care nu mai permite absorbţia nutrienţilor în sânge.
Reacţiile adverse la alimente sunt manifestări normale ale organismului, care apar atunci când corpul devine sensibil la un anumit ingredient. Intoleranţa la gluten este o afecţiune ereditară care se manifestă printr-o reacţie alergică la pâine şi la orice produs de panificaţie realizat din grâu, din secară, din orz sau din ovăz.
Aceasta se poate declanşa la orice vârstă, ca urmare a unui răspuns imun exagerat al organismului. "Unul din 200 de europeni suferă de celiachie, denumirea ştiinţifică a intoleranţei la gluten. În cazul acestora, chiar şi două grame de pâine pot declanşa o criză alergică.
Este o boală autoimună, în urma căreia nutrienţii din intestine nu mai trec în sânge. Efectul înregistrat este erodarea mucoasei intestinului subţire şi chiar apariţia cancerului de intestin", ne-a explicat Mariana Duse, specialist în alimentaţie, director de producţie la Centrul Medalim Special.
Alimente din orez şi din porumb
Pentru facilitarea respectării dietei au fost create produse alimentare speciale, aglutenice, pe bază de orez şi de porumb (singurele cereale permise bolnavilor).
"Produsele aglutenice nu conţin conservanţi, coloranţi sau grăsimi rele, deoarece în prepararea lor margarina a fost înlocuită cu uleiul de palmier. Există copii care au fost diagnosticaţi cu celiachie încă de la vârsta de un an şi astfel nu au voie niciun aliment pe bază de