Preşedintele e „uimit“ că ruşii şi georgienii interpretează diferit acordul de încetare a focului
Avionul prezidenţial a dus în Georgia ajutoare de 1,2 milioane de euro
Ajuns ieri pe teritoriul Georgiei, preşedintele Traian Băsescu l-a sfătuit pe liderul de la Tbilisi „să găsească formule pentru a începe negocieri directe cu ruşii”. Conflictul ar fi tranşat mult mai rapid şi mai eficient dacă se va iniţia dialogul între părţile de care rezolvarea sa depinde în mod direct.
Şeful statului a lansat o serie de îndemnuri atât pentru Georgia, cât şi pentru ţările din regiune şi pentru statele occidentale. „România, ca stat riveran la Marea Neagră, face un apel la toţi şefii de stat din regiune să aibă o atitudine moderată.“
„Este în interesul nostru ca zona să fie securizată şi conflictul să fie un episod care să se încheie cât mai repede“, a declarat Băsescu. Iar „ţările care se pretind prieteni ai Georgiei“ ar trebui acum să treacă de la declaraţii la fapte, a spus Traian Băsescu în declaraţia de presă comună cu omologul său, Mihail Saakaşvili. Mai exact, Occidentul ar trebui să ofere în primă instanţă ajutoare umanitare Georgiei, apoi să facă eforturi pentru reconstrucţia acestei ţări. În plus, dat fiind faptul că investitorii s-au speriat pentru moment din cauza războiului, statele ar trebui să compenseze oprirea acestor investiţii.
Liderul de la Cotroceni a dorit să arate că cea care dă exemplul este chiar România, care a venit cu un ajutor umanitar de 1,2 milioane de euro. O parte din acesta a ajuns la Tbilisi chiar cu avionul prezidenţial şi o parte urmează să fie trimis cât se poate de rapid. Băsescu a indicat, cu titlu de avertisment, că este „convins“ că aceste ajutoare vor ajunge la cei care au nevoie de ele, pe întreg „teritoriul legal al Georgiei“.
Până la eforturile de reconstrucţie a ţării, mai este un pas esen