Navele maritime emit substanţe toxice şi sunt responsabile, anual, de moartea a 60.000 de persoane Fumul pe care-l scot navele aflate la ţărm sau în largul apelor de coastă poluează
Navele maritime emit substanţe toxice şi sunt responsabile, anual, de moartea a 60.000 de persoane
Fumul pe care-l scot navele aflate la ţărm sau în largul apelor de coastă poluează aerul oraşelor din preajmă şi afectează grav sănătatea locuitorilor.
O plimbare pe malul mării poate fi plăcută şi tonică. Dar puritatea brizei marine este afectată, susţin specialiştii, de substanţele toxice emanate de ambarcaţiunile acostate în porturi, care nu sunt altceva decât particulele de sulf rezultate în urma arderii carburanţilor.
Aceste substanţe, deosebit de nocive pentru organism, odată ajunse în plămâni, pot pricinui boli grave, printre care cea mai de temut este cancerul de plămâni, susţin cercetătorii americani care au întocmit de curând un studiu pe această temă, informează cotidianul "Weekly Telegraph".
Fumul pe care-l scot navele aflate la ţărm sau în largul apelor de coastă poluează aerul oraşelor din preajmă şi afectează grav sănătatea locuitorilor. Cercetătorii susţin că particulele infime de sulf identificate în gazele emise de vapoare sunt mai mici de 1,5 microni şi provin din arderea combustibililor.
Oraşul Îngerilor, sufocat de sulf
Riscul pe care-l implică acest fenomen este foarte mare, în special pentru sănătate, şi nu trebuie ignorat, avertizează cercetătorii care au întocmit studiul amintit.
Poluarea cauzată de vapoare, conform statisticilor, poate fi responsabilă pentru moartea a cel puţin 60.000 de persoane, anual, pe tot globul. Profesorii de la Universitatea California din San Diego au declarat că vasele maritime emit mult mai multe gaze poluante decât se credea până acum.
Rezultatele cercetărilor, date de curând