Traian Basescu a declarat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta imediat dupa intrevederea sa cu presedintele Turciei, Abdulah Gul, ca "proiectele energetice care isi au baza in zona caspica sau in Caucaz, cum ar fi proiectul Nabucco, raman viabile chiar si in situatia conflictului din Georgia" si a mai precizat ca statul roman "se va ralia initiativei Turciei de a crea o forta de descurajare a terorismului si a proliferarii armelor de distrugere in masa in regiunea Marii Negre, initiativa cunoscuta sub numele de "Black Sea Harmony".
Presedintele Traian Basescu s-a aratat multumit de discutiile purtate impreuna cu omologul sau turc, declarand ca "punctele noastre de vedere legate de conflictul din Georgia sunt identice. Ambele parti considera ca prioritate maxima necesitatea respectarii acordului de incetarea a focului si ca trebuie garantata integritatea teritoriala a statului georgian".
Presedintele turc, Abdulah Gul a declarat ca oamenii de afaceri turci, a caror investitie in Romania a ajuns la 2 miliarde de dolari, impreuna cu cei 80.000 de etnici turci care traiesc in tara noastra constituie o punte intre cele doua state. Seful statului turc a mai precizat ca "in Balcani, Turcia si Romania sunt cei mai mari parteneri comerciali. La finele anului 2007 volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a ajuns la 7 miliarde de dolari. Ne propunem ca la sfarsitului anului 2010 sa inregistram o crestere a volumului de schimb de pana la 10 miliarde de dolari".
La finalul conferintei, Traia Basescu a asigurat Turcia ca are sprijinul "fara rezerve" al Romaniei in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana.
Traian Basescu s-a intalnit in aceste zile cu mai multi sefi de stat din regiunea Marii Negre. Anterior vizitei efectuate in Turcia, Traian Basescu a mai fost in Ucraina, Republica Moldova, Georgia si Azerbai