Cotaţiile din ringul produselor petroliere se obţin după ritualul licitaţiilor clasice În fine se conturează o piaţă bursieră autentică a produselor petroliere în România. În
Cotaţiile din ringul produselor petroliere se obţin după ritualul licitaţiilor clasice
În fine se conturează o piaţă bursieră autentică a produselor petroliere în România. În 2008, contractele au fost mai mari cu 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2007.
Deşi instalaţiile de aer condiţionat sunt reglate la temperaturi "polare", asistenţa transpiră la greu. Şi nu pentru că echipamentul de climatizare nu şi-ar face treaba. Presiunea este cât Casa (Presei Libere) pe competitorii înscrişi la licitaţia organizată în ringul produselor petroliere al Bursei Române de Mărfuri.
Pentru marii producători contractul de furnizare pe care vor să îl preia nu are o valoare foarte mare raportat la cifrele lor de desfacere de carburanţi.
Un singur operator petrolier vinde zilnic prin staţiile sale de benzină câteva mii de tone. Pe o piaţă atât de competitivă cum este cea a carburanţilor atragerea în portofoliul de clienţi a unui agent economic de referinţă sovabil, fie el şi de stat, este o chestiune de marketing.
Presiunea este amplificată de bocănitul sacadat, din cinci în cinci secunde, al ciocanului lovit de pupitru ce cronometrează scurgerea timpului.
De parcă nu ar fi suficient, pentru disconfortul participanţilor, odată cu fiecare nouă lovitură, vocea liniară a mânuitorului ciocanului anunţă că se apropie timpul în care trebuie comunicată decizia de a merge mai departe pe noul pas de licitaţie.
"O dată", "De două ori", "De trei ori". De regulă, participanţii au la dispoziţie, în total, 15 secunde pentru se decide dacă merg mai departe, semnul de acceptare fiind ridicarea unui cartonaş cu numărul de ordine. Acesta i-a fost atribuit prin tragere la sorţi la