La două săptămâni de la declanşarea conflictului ruso-georgian, regimul prooccidental de la Tbilisi începe să fie tras de urechi de Washington pentru graba cu care a intrat într-o
La două săptămâni de la declanşarea conflictului ruso-georgian, regimul prooccidental de la Tbilisi începe să fie tras de urechi de Washington pentru graba cu care a intrat într-o confruntare deschisă cu Rusia.
Criticile au venit de la Matthew Bryza, adjunctul subsecretarului de stat american pentru probleme europene şi eurasiatice. Bryza, unul dintre apropiaţii preşedintelui Saakaşvili şi un susţinător fervent al autorităţilor de la Tbilisi, a declarat că SUA avertizaseră Georgia împotriva unei confruntări cu Rusia.
"Mesajul nostru către colegii noştri georgieni a fost consecvent: evitaţi cu orice preţ o confruntare militară directă cu Rusia", a spus Bryza, care, în ultimele luni, a jucat un rol-cheie în conflictul din Caucaz.
Publicaţia "Wall Street Journal" susţine că Saakaşvili a primit avertismente de la Washington atât de la Bryza, cât şi de la Condoleezza Rice, precum şi de la numeroşi diplomaţi americani. Între timp, situaţia din zonă rămâne tensionată. Retragerea militarilor ruşi se lasă aşteptată, iar Moscova şi Tbilisi continuă războiul declaraţiilor cu privire la forţele armate desfăşurate în regiune.
Pentru prima dată de la începutul conflictului, un oficial american declară că Washingtonul a descurajat ofensiva georgiană în Osetia de Sud
Statele Unite încep să-şi arate nemulţumirea faţă de graba autorităţilor de la Tbilisi de a interveni în regiunea separatistă.
Matthew Bryza, adjunctul subsecretarului de stat american pentru probleme europene şi eurasiatice, a declarat că SUA avertizaseră Georgia împotriva unei confruntări cu Rusia, relatează Reuters.
"Mesajul nostru către colegii noştri georgieni a fost consecvent