66% dintre români nu îşi permit să realizeze nici un fel de investiţie financiară, arată un studiu realizat în luna ianuarie a acestui an de către Henley Centre Headlight Vision pentru Aviva plc. Potrivit acestuia, România ocupă penultima treaptă a clasamentului, fiind urmată doar de Ungaria, unde 77% dintre populaţie nu îşi permite să investească. „Lipsa educaţiei financiare, deciziile luate fără un sfat profesionist şi neîncrederea în propria capacitate de a investi împiedică românii să îşi atingă potenţialul de dezvoltare financiară”, afirmă Shah Rouf, directorul general Aviva Grup România.
Unul dintre motivele invocate de românii este rata mică a dobânzilor la depozite, 18% dintre aceştia susţinând că sunt împiedicaţi să investească de profitul prea mic rezultat din plasarea economiilor în instrumente financiare. Totodată, 17% au declarat că sunt împiedicaţi de a investi din cauza unui alt credit sau împrumut, iar 63% preferă să aibă un acces mai rapid la economii. Aceeaşi atitudine faţă de economiile pe termen lung se remarcă la majoritatea est-europenilor, astfel că 74% din unguri preferă să aibă un acces rapid la economii, lituanienii în proporţie de 68%, ruşii şi polonezii în proporţie de 66% şi 70% dintre cehi. La polul opus se află Germania şi Spania, unde doar 44% din populaţie a declarat că doreşte acces rapid la bani. (A.G.)
66% dintre români nu îşi permit să realizeze nici un fel de investiţie financiară, arată un studiu realizat în luna ianuarie a acestui an de către Henley Centre Headlight Vision pentru Aviva plc. Potrivit acestuia, România ocupă penultima treaptă a clasamentului, fiind urmată doar de Ungaria, unde 77% dintre populaţie nu îşi permite să investească. „Lipsa educaţiei financiare, deciziile luate fără un sfat profesionist şi neîncrederea în propria capacitate de a investi împiedică românii să îşi atingă potenţialul de dezv