Preşedintele României a început, ieri-dimineaţă, un turneu-fulger, de forţă, derulat pe durata a 48 de ore, în Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia. Vizitele de lucru Preşedintele României a început, ieri-dimineaţă, un turneu-fulger, de forţă, derulat pe durata a 48 de ore, în Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia. Vizitele de lucru în cele cinci ţări au loc după războiul din Georgia pentru a fi identificate de soluţii comune la Marea Neagră, pentru securizarea zonei.
Salvamarul Băsescu dă ocol Mării Negre , descrie traseul Cotidianul. Preşedintele român vrea să se asigure, prin turneul în ţările riverane Mării Negre, că celelalte conflicte îngheţate din regiune nu vor izbucni în ciocniri armate.Preşedintele român este de altfel, în turneul său, purtătorul unui mandat din partea Uniunii Europene către statele riverane Mării Negre care se confruntă cu situaţii potenţial explozive în zonele de conflict îngheţat. Analiştii de politică internaţională de la Bucureşti văd o mişcare inspirată în demersul lui Traian Băsescu de a vizita cele cinci ţări.
Evenimentul Zilei priveşte partea practică a turneului: Băsescu pune umărul la alungarea ruşilor din Caucaz . România pune umărul la alungarea ruşilor din Caucaz Preşedinţii României şi Ucrainei, Traian Băsescu şi Viktor Iuşcenko, propun înlocuirea trupelor ruseşti de menţinere a păcii din Georgia sau Transnistria cu trupe ale OSCE sau ale UE. Înainte de începerea turneului, Traian Băsescu declarase, la plecarea din România, că Uniunea Europeană "s-a mişcat lent" în ceea ce priveşte zona Mării Negre şi evenimentele din Georgia. În opinia lui Băsescu, "Federaţia Rusă trebuie să fie partener pentru securizarea zonei, nu element de risc".
Băsescu, în turneu <> spre Georgia . Preşedintele român a criticat UE că s-a mişcat lent în criza din Caucaz