Persoanele care au lucrat în mai multe state ale Uniunii Europene şi au contribuit la sistemele sociale ale ţărilor respective beneficiază de drepturi de pensie din fiecare stat în parte. Persoanele care au lucrat în mai multe state ale Uniunii Europene şi au contribuit la sistemele sociale ale ţărilor respective beneficiază de drepturi de pensie din fiecare stat în parte.
Potrivit Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) pensiile comunitare se calculează proporţional cu perioadele de asigurare realizate conform legistaţiei proprii din fiecare stat membru al Uniunii Europene.
Pentru a vedea dacă sunt îndeplinite toate condiţiile pentru acordarea pensiei, se vor aduna perioadele de asigurare din toate statele, aşa cum sunt ele confirmate de instituţiile de asigurări sociale din diferitele state membre în care s-au desfăşurat activităţi.
În acelaşi timp, nu este obligatoriu ca o persoană să îndeplinească pentru fiecare ţară în care a lucra condiţiile de pensionare, anii de muncă fiind cumulaţi pentru activitatea din ţările UE.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii ne-au explicat că la data întrunirii condiţiilor de pensionare în oricare dintre statele în care persoana interesată a fost asigurată, aceasta poate demara procedura de obţinere a drepturilor cuvenite în statul respectiv.
Cererea se depune la instituţia de asigurări sociale de la locul de domiciliu care va purta corespondenţă cu instituţiile similare din celelalte state implicate, pe baza formularelor europene de comunicare în vederea cumulării perioadelor de asigurare. Vor fi anexate la cerere documente din care să reiasă calitatea de persoană asigurată în sistemele de pensii din statele în care persoana respectivă a desfăşurat activităţi profesionale.
După ce instituţiile competente ale statelor implicate îşi comunică, prin intermedi