România pune umărul la alungarea ruşilor din Caucaz Preşedinţii României şi Ucrainei, Traian Băsescu şi Viktor Iuşcenko, propun înlocuirea trupelor ruseşti de menţinere a păcii din Georgia sau Transnistria cu trupe ale OSCE sau ale UE. Sursa: EPA
Preşedintele României, Traian Băsescu, şi cel al Ucrainei, Viktor Iuş- cenko, consideră că forţele de menţinere a păcii din regiunile cu conflicte îngheţate de pe fostul teritoriu sovietic şi-au dovedit ineficienţa, fiind necesară, prin urmare, schimbarea mecanismelor de reglementare.
„Am constatat ineficienţa actualelor mecanisme de menţinere a păcii din Osetia de Sud, Abhazia şi, îndrăznesc să spun, Transnistria şi Nagorno Karabah“, a afirmat Traian Băsescu la finalul unei întâlniri avute ieri, la Kiev, cu preşedintele Ucrainei Viktor Iuşcenko. Soluţiile avansate de cei doi şefi de stat sunt o misiune a Uniunii Europene sau o misiune sub mandat OSCE.
Menţinerea păcii în Georgia a fost asigurată pe baza unui acord semnat de Moscova şi Tbilisi în 1992, care prevedea desfăşurarea a trei contingente - unul rus, unul georgian şi unul oset - formate din câte 500 de militari fiecare. În Abhazia, celălalt teritoriu separatist georgian, unde a fost semnat un armistiţiu în 1994, o forţă rusă de interpunere, formată din 3.000 de militari, a fost desfăşurată sub mandat CSI. Şi în Transnistria structura forţei de menţinere a păcii este similară cu cea din Osetia de Sud, 500 de militari ruşi, 500 transnistreni şi 500 moldoveni, iar ucrainenii au statut de observatori.
Temeri privind situaţia din Transnistria
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a subliniat că România continuă să sprijine ideea acordării statutului de ţară candidată la NATO atât pentru Ucraina şi Georgia la conferinţa NATO care va avea loc în luna decembrie a acestui an.
În opinia pr