Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat II, care a avut loc ieri, a înregistrat un adevărat record… negativ. Din cei 1.497 de candidaţi înscrişi în sălile de clasă au ajuns doar 1.297 de elevi, 200 de elevi lipsind din diferite motive. Pe de altă parte, nouă candidaţi au fost prinşi copiind, mai mulţi chiar decât la proba scrisă de limba şi literatura română din prima sesiune. Atunci, doar patru elevi au fost prinşi „îmbogăţindu-şi” cunoştinţele în timpul examenului. Însă acum şi profesorii au fost instruiţi asupra metodele de inspiraţie ale elevilor în timpul examenelor. „Pentru tentative de fraudă au fost eliminaţi nouă candidaţi în total. Metodele de copiere erau fie cele tradiţionale, fie moderne, prin ataşarea în ureche a unui dispozitiv. Oricum, şi cadrele noastre au fost foarte bine instruite în acest sens şi ştiau că există posibilitatea să se copieze la examen în acest mod”, explică Vasilica Diaconu, inspector şcolar adjunct al IŞJ. Acum, aceştia vor mai avea şansa de a susţine bacul în următoarea sesiune. Până atunci vor avea timp să înveţe suficient sau să se perfecţioneze în materie de copiat.
Elevii au avut, ieri, la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea cerinţelor. Aceştia au avut de analizat, pe mai multe niveluri, poezia „Acuarelă” de Ion Minulescu, de scris un text argumentativ despre nădejde pornind de la o frază a lui Victor Eftimiu din „Spovedanii” şi de redactat un eseu despre un personaj feminin dintr-un roman din perioada interbelică pe care l-au studiat în şcoală.
Examenul de bacalaureat va continua, vineri, cu proba scrisă la limba şi literatura maternă. Proba scrisă obligatorie a profilului va avea loc pe 25 august, proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării va fi susţinută pe 26 august, iar ultima, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării, e