Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut, in forma finala a regulamentului de creditare a populatiei, publicata vineri in Monitorul Oficial, cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare.
Astfel, bancile vor analiza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", se arata in Regulament.
Totusi, in cazul in care anagjatorii nu sunt obligati sa dea salariatilor fisa fiscala sau solicitantii de imprumut nu au obligatia sa depuna fisa fiscala la administratia financiara, bancile vor stabili venitul pe anul anterior "pe baza adeverintei de venit ori a altor documente justificative".
Bancile pot lua in calcul venituri mai mari ale clientilor decat cele din declaratiile fiscale doar daca acestia pot demonstra continuitatea acestora, mai prevede regulamentul.
Bancile vor fi obligate, de asemenea, sa stabileasca gradul maxim de indatorare a clientilor in mod diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului.
Banca centrala mai cere bancilor, la calculul gradului maxim de indatorare, sa tina cont de cea mai mare majorare a ratei dobanzii - conform statisticilor BNR -, de cel mai ridicat nivel al aprecierii valutei in care se acorda creditul fata de leu si de cea mai mare crestere a comisioanelor, ca o forma de stress test.
Bancile comerciale cu norme proprii de creditare validate de BNR au la dispozitie 45 de zile, incepand de