Pornind de la celule embrionare, cercetătorii americani au reuşit să creeze celule sangvine, ceea ce deschide calea spre producţia nelimitată de sânge uman. Sursa: Arhiva EVZ
Crizele de sânge din spitale ar putea lua sfârşit, arată un studiu preluat din revista „Blood“ de publicaţia „Times“. Asta dacă se va reuşi producţia pe scară largă de sânge obţinut din celule embrionare.
În România, nu se fac deocamdată studii prin care să se caute o soluţie la rezolvarea lipsei de sânge, pentru că nu sunt fonduri.
Multe spitale însă au probleme în efectuarea unor intervenţii, întrucât nu există suficienţi donatori. Problemele apar în special în perioada verii, când la centrele de transfuzii vin foarte puţini oameni să doneze sânge.
Potenţial terapeutic imens
Celulele sangvine pot fi cultivate într-un număr mare pornind de la celule suşă embrionare, iar această descoperire ar putea deschide calea spre producţia nelimitată de sânge uman, potrivit unui studiu al companiei americane Advanced Cell Technology (ACT), citat de AFP.
Studiul a demonstrat, pentru prima dată, că celulele sangvine obţinute din celulele suşă embrionare au aceeaşi capacitate de a transporta oxigenul ca şi alte celule ale globulelor roşii, au indicat autorii.
Cercetătorii americani urmăresc să dezvolte mai ales sânge artificial din grupa 0, întrucât aceasta este compatibilă cu orice grupă sangvină. Specialiş tii spun că rezervele pentru acest sânge s-au dovedit a fi insuficiente, în multe unităţi sanitare din lume. Sângele obţinut din celulele stem ar putea elimina riscul transmiterii prin transfuzii a unor boli grave, precum hepatita, HIV-ul, boala vacii nebune şi ar avea un potenţial terapeutic imens.
„Crizele de sânge pun în pericol viaţa multor oameni, care suferă accidente, ori se nasc cu afecţiuni c