Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Istanbul, dupa intalnirea cu omologul sau turc, Abdullah Gul, ca Romania se va ralia initiativei Turciei de creare a unei forte de descurajare a terorismului si a proliferarii armelor in regiunea Caucazului si a Marii Negre, transmite Mediafax.
El a precizat ca Romania a intrat deja in procedura de adoptare a legislatiei care sa ii permita ralierea la proiectul Black Sea Harmony, initiat de Turcia.
Basescu a mai afirmat ca si din discutia avuta cu presedintele turc a reiesit ca proiectele de transport energetic, cum ar fi proiectul Nabucco, raman viabile chiar si in situatia conflictului georgian.
Presedintii Romaniei si ai Turciei au sustinut un punct de vedere comun in ceea ce priveste necesitatea solutionarii pe cai pasnice, cu respectarea principiului integritatii teritoriale a unor conflicte similare celui din Osetia de Sud.
Pe de alta parte insa, intrebat despre propunerea lansata miercuri de presedintele ucrainean, Victor Iuscenko, dupa intalnirea avuta cu Traian Basescu, referitoare la necesitatea refacerii echilibrului de forte militare la Marea Neagra, presedintele turc s-a rezumat la a spune ca nu e necesara implicarea unei alte tari in afara celor riverane Marii Negre.
Gul a declarat ca Turcia nu considera ca este necesara o noua aranjare a fortelor la Marea Neagra, Conventia de la Montreux, in vigoare de 70 de ani, precum si determinarea tarilor riverane Marii Negre, fiind suficiente pentru asigurarea securitatii in zona.
Presedintele turc a mai afirmat ca Romania este o tara exemplu in zona, care reuseste sa se identifice cu structurile euro-atlantice si a apreciat ca tara noastra are o contributie foarte importanta la stabilitatea zonelor Marii Negre si Balcanilor.
El si-a exprimat speranta ca schimburile comerciale intre cele do