Marea Britanie a depasit pragul critic al invaziei est-europene. Daca pana nu demult prima pagina a ziarelor britanice era tinuta de avertismente privind asaltul imigrantilor, aglomerarea oraselor importante, a transportului in comun si suprasolicitarea serviciilor publice, acum estimarile arata ca numarul cererilor pentru un loc de munca depuse de imigranti intre aprilie si iunie se afla la cel mai scazut nivel din 2004 pana acum, anunta The Independent.
Situatia actuala pare sa demonstreze un adevar greu de acceptat pentru societatea britanica: singura care poate influenta decisiv fenomenul imigrationist este piata muncii, si nu reglementarile guvernamentale. Marea Britanie a absorbit un numar foarte mare de polonezi si alti cetateni ai Europei Centrale si de Est dupa extinderea Uniunii Europene din 2004 pentru ca economia era in plina crestere, explica The Independent.
In contextul crizei financiare la nivel mondial, a scazut si cererea de munca, iar cei mai multi dintre imigranti fie s-au intors acasa, fie s-au indreptat catre alte state. Tendinta ultimilor ani a fost de stagnare a cresterii economice pentru statele "vechii Europe" si de ascensiune a noilor membre UE, ceea ce influenteaza, bineinteles, migratia.
Un alt motiv al scaderii numarului de imigranti in Marea Britanie este si deprecierea lirei fata de euro. Este mult mai convenabil pentru un polonez sa-si deschida un magazin oriunde pe continent, decat in Marea Britanie.
Cu toate acestea, glumesc cei de la The Independent, politicienii ar trebuie sa tina evidenta migratiei pentru ca daca numarul imigrantilor va creste din nou, va fi un semn ca economia britanica a trecut cu bine peste ce-a fost mai rau. Marea Britanie a depasit pragul critic al invaziei est-europene. Daca pana nu demult prima pagina a ziarelor britanice era tinuta de avertismente privind asa