Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, astăzi, că, în urma turneului "fulger" pe care l-a efectuat în Ucraina, Moldova, Azerbaidjian, Georgia şi Turcia va fi făcută o analiză detaliată care va fi transmisă, la sfârşitul săptămânii viitoare, preşedinţiei franceze a UE, statelor membre ale Uniunii, precum şi aliaţilor din NATO. Şeful statului a precizat, a doua zi după ce a revenit din acest turneu diplomatic, că motivul deplasării sale a fost legat de nevoia de a avea o analiză exactă în ceea ce priveşte impactul evenimentelor din Georgia asupra regiunii şi, implicit, asupra României.
"Moldova are pe teritoriu conflict îngheţat. Azerbaidjianul are pe teritoriu conflic îngheţat, Georgia are pe teritoriu două conflicte îngheţate, cel din Osetia desgheţându-se brusc, dar mai are şi Abhazia. Ucraina are probleme de prezenţă a flotei militare ruse de la Marea Neagră şi problemele deja anunţate de autorităţile de la Moscova legate de Crimea. În sfârşit, Turcia este, în opinia noastră, ţara care alături de România are potenţial să gestioneze şi să garanteze securitate în regiunea Mării Negre", a motivat Băsescu vizita în aceste state.
Băsescu a precizat că s-a deplasat în aceste state nu cu un mandat acordat de cineva anume, ci cu mandatul României care se află în regiunea Mării Negre şi care este interesată de securitatea ei. Libertatea de interpretare a acordului Comentariul venit din partea preşedinţiei, legat de războiul din Caucaz, arată că libertatea unei interpretări mai largi a timpului de retragere a forţelor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Georgiei se datorează formulării textului pactului ce lasă loc de interpretare. "În ceea ce priveşte valoarea evenimentelor din Georgia. Apreciem că acţiunea armatei Georgiene a fost pe teritoriul naţional chiar dacă s-a bazat pe o evaluare eronată a situaţiei din Osetia şi din regiune. De asemen