Peste 3% din benzinăriile din România comercializează carburanţi amestecaţi cu alte substanţe care distrug motoarele. Sursa: EVZ
Controalele inspectorilor fiscali au descoperit nereguli masive în sistemul de plată a accizelor aplicate produselor petroliere. Astfel, micii benzinari acuzaţi de evaziune fiscală au adus prejudicii de peste 150 de milioane de lei în bugetul colectat din accize întrucât au amestecat motorina şi benzina cu alte produse neaccizabile şi le-au vândut drept carburanţi.
„Vom aduce modificări Codului Fiscal astfel încât, de la 1 octombrie, fiecare benzinărie să fie dotată cu un sistem informatic integrat, fiscalizat. Acest proces ne va permite să gestionăm vânzările staţiei în orice moment, întrucât am descoperit că au existat cazuri când consumul a fost mai mare decât producţia“, a declarat Daniel Chiţoiu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Atenţie la benzinărie
Mai mult, autorităţile fiscale vor să doteze fiecare cisternă cu un sistem GPS-sigiliu inteligent, astfel încât să fie împiedicate furturile, iar transportul să fie monitorizat pe întregul traseu. „Avem în prezent 2.400 de astfel de GPS-uri, iar, până la finele anului, vom mai achiziţiona încă 2.400, pentru ca toate mijloacele care transportă produse accizabile să fie monitorizate“, a mai spus Chiţoiu. Cele mai mari probleme de evaziune fiscală se întâlnesc în rândul bezinarilor particulari sau al partenerilor marilor lanţuri, care operează în franciză, a mai spus oficialul ANAF. Marile companii petroliere din România dispun deja de sisteme care permit monitorizarea electronică a transportului şi vânzărilor. „Noi ne luăm propriile măsuri de securitate“, au precizat, pentru EVZ, reprezentanţii Petrom.
Practică veche
Această metodă de amestec al carburanţilor cu alte produse neaccizabile este