Ambalajele produselor care conţin anumiţi coloranţi şi aditivi alimentari vor avea o etichetă care să avertizeze asupra efectelor negative pe care E-urile le au asupra sănătăţii umane.
Ambalajele produselor care conţin anumiţi coloranţi şi aditivi alimentari vor avea o etichetă care să avertizeze asupra efectelor negative pe care E-urile le au asupra sănătăţii umane.
Propunerea aparţine Parlamentului European, care solicită aceste etichete speciale în baza unui studiu care arată faptul că alimentele produse cu ajutorul acestor substanţe "ar putea avea un efect advers asupra activităţii şi atenţiei copiilor".
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători din Marea Britanie, pe un eşantion de trei sute de copii. Totodată, forul european propune interzicerea a şase astfel de coloranţi care se folosesc la prepararea sucurilor, dulciurilor, snackurilor, produselor de patiserie, sosurilor, gemurilor, conservelor şi brânzeturilor.
Parlamentul European discută lista aditivilor care vor apărea pe eticheta produselor alimentare însoţite de un avertisment
Şase aditivi care dau culoare unor alimente vor fi "trădaţi" de etichetele ambalajelor produselor, deoarece studiile au arătat că sunt toxici.
Solicitarea pentru etichete speciale care ar indica faptul că unele produsele "ar putea avea un efect advers asupra activităţii şi atenţiei copiilor" este încă în studiul experţilor Uniunii Europene.
Propunerea trebuie să fie aprobată de statele membre UE, iar regulamentul european, cu noua listă de E-uri, ar putea intra în vigoare la sfârşitul anului.
Companiile producătoare de alimente care folosesc aditivii puşi pe "lista neagră" vor avea la dispoziţie o anumită perioadă pentru a se alinia la noile norme, cel mai probabil până la mijlocul anului 2010.
Avertisment pe etichetă
Potrivit raportului Pa