Comisia Europeana a atentionat intotdeauna asupra importantei independentei autoritatilor de reglementare, drept pentru care va examina cu atentie recentele evolutii pe piata telecom din Romania, incluzand aici atat motivele demiterii presedintelui ANRCTI, cat si impartialitatea acestei institutii, a declarat vineri pentru HotNews.ro, Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european pe telecomunicatii, Viviane Reding.
Premierul roman Calin Popescu Tariceanu a semnat luni eliberarea din functie a lui Dan Georgescu, din fruntea ANRCTI, iar miercuri a semnat decizia de numire in aceasta functie a lui Dorin-Liviu Nistoran. Potrivit declaratiei de interese postate pe site-ul Camerei Deputatilor, Nistoran este actionar in cadrul unor firme active in domeniul telecomunicatiilor, respectiv Televoice Grup, Net Com si Digital Pro.
Contactati de HotNews.ro, oficialii Comisiei Europene au tinut sa precizeze ca "nu intra in atributiile Comisiei sa comenteze asupra unei anumite numiri in fruntea unei autoritati nationale de reglementare. Totusi, la un nivel mai general, Comisia urmareste cu atentie implementarea normelor telecom din UE in toate statele membre".
Independenta ANRCTI este sub lupa Bruxelles-ului. La fel si motivele demiterii presedintelui acestei institutii
Martin Selmayr, purtator de cuvant al comisarului european pe telecomunicatii Viviane Reding, aminteste ca executivul de la Bruxelles "a insistat mereu asupra independentei autoritatilor nationale de reglementare pentru asigurarea unei reglementari eficace si corecte, in interesul competitiei si al consumatorilor. Comisia si-a exprimat clar acest punct de vedere si in schimbul de corespondenta cu autoritatile romane pe marginea proiectului de lege asupra organizarii si functionarii ANRCTI, subiect inca in dezbatere".
Oficialul european mai precize