Instituţiile de credit au obţinut şi în primul semestru rezultate bune În ciuda scumpirii finanţărilor de pe pieţele externe şi a înăspririi politicii monetare, băncile din
Instituţiile de credit au obţinut şi în primul semestru rezultate bune
În ciuda scumpirii finanţărilor de pe pieţele externe şi a înăspririi politicii monetare, băncile din România au afişat rezultate bune. În viitor, situaţia s-ar putea însă schimba.
Băncile de pe piaţa românească au continuat să afişeze rezultate bune şi în primul semestru al acestui an. Astfel, profitabilitatea a fost în creştere, iar volumul creditelor acordate nu a suferit nicio restrângere. Toate acestea, în ciuda turbulenţelor de pe pieţele externe care au determinat scumpirea finanţărilor.
"Pentru primul semestru, băncile au raportat rezultate foarte bune, nu s-a simţit niciun impact al crizei subprime", este de părere consultantul de investiţii Bogdan Baltazar.
Politica BNR, fără efectele scontate
De asemenea, nici măsurile de restrângere a creditării luate de Banca Naţională a României (BNR) nu au avut un impact asupra profiturilor obţinute de bănci. Majorarea repetată a dobânzii de politică monetară de la 7 la 10,25% pe an, dar şi impunerea altor măsuri administrative menite să domolească creditarea nu au avut impact, potrivit analiştilor.
"Rezultatele băncilor pe primul semestru sunt destul de bune şi reflectă faptul că politica BNR de reducere a creditării nu a avut efectele scontate", ne-a declarat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA).
Băncile devin mai prudente
Astfel, BCR, cea mai mare bancă din sistem după nivelul activelor, a afişat pentru primul semestru un profit net în creştere cu 63,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul net al Grupului BCR a ajuns la finele primelor şase luni la 759,5 milioane de lei, potrivi