Irina PetraŞ este un critic literar complet. Comentează producţia editorială curentă, scrie şi despre clasici, pentru a oferi contemporanilor repere, întocmeşte lucrări de sinteză, face consideraţii asupra limbii române, participă la colocvii şi lansări de cărţi şi mai şi conduce Fililala Cluj a USR, nu ca o funcţionară, ci ca un creator de viaţă literară. Iar toate acestea le face cu talent şi inspiraţie, dându-le celor din jur sentimentul plăcut că se află în raza unei conştiinţe critice atotcuprinzătoare şi atotpătrunzătoare, că scrisul lor nu este o "invocaţie şadresatăţ nimănui".
Din strădania ei de critic literar în acţiune a rezultat şi un album, bogat în informaţii şi imagini, consacrat vieţii literare din Transilvania din ultimul secol. Albumul, publicat în împrejurările sărbătoririi centenarului Uniunii Scriitorilor din România (continuatoare a Societăţii Scriitorilor Români, care s-a constituit la 28 aprilie 1908), cuprinde un Scurt istoric, preluat de pe site-ul USR, şi un capitol intitulat Repere cronologice, compilaţie amplă, în care se regăsesc informaţiile din Scurt istoric, completate (cum explică autoarea însăşi) cu "date culese din diverse surse, fie de pe internet, fie din dicţionare şi enciclopedii (vezi bibliografia), date vizând viaţa literară din Ardeal, ca şi câteva sute de fotografii (unele, din păcate, cu explicaţii lacunare).
Irina Petraş admite că lucrarea nu este exhaustivă şi anunţă, în stilul ei cordial, că aşteaptă observaţii şi sugestii pentru o nouă ediţie (în ultimul număr, din iulie 2008, al revistei Astra din Braşov, a şi apărut un articol de Nicolaie Stoie care va putea fi folosit cândva, printre altele, pentru îmbunătăţirea calităţii informaţiilor din volum). Dar chiar şi varianta de acum este extrem de utilă pentru cine vrea să-şi facă o idee despre viaţa literară instituţionalizată din Transilvania din seco