La mijlocul lunii octombrie a anului 1981, nervii ofiterilor Securitatii din Botosani erau la pamant - nu doar ai colonelului Boboc si ai subalternilor sai de la Biroul Special S, de "inscrisuri dusmanoase", daramati de oboseala dupa verificarea a peste 60.000 de probe de scris, luate practic de la aproape toata populatia activa a orasului.
In aceeasi situatie se aflau si colegii lor din celelalte sectoare operative ale Securitatii, care isi dirijasera intreaga armata de informatori spre depistarea autorului unor inscriptii facute cu creta pe pereti, panouri si trotuare. Au fost luate la intrebari aproape 200 de persoane suspecte, socotite "pretabile" la asemenea "acte", si au fost risipite nopti si zile in posturi de panda. Deruta tuturor era totala si s-a transformat intr-o isterie neputincioasa atunci cand, in pofida supravegherii si filajului, la chiar o luna si o zi de la deschiderea "Dosarului PANOUL", in noaptea de 15 octombrie 1981, alte sapte inscriptii au impanzit orasul. Erau, de asta data, mai scurte: trei cu "VREM SINDICATE LIBERE" si patru cu "VREM LIBERTATE".
Una dintre inscriptii, cu aceleasi litere intrate adanc in somnul colonelului Boboc, aparuse, ca o culme a sfidarii si neputintei, chiar pe unul dintre panourile care inconjurau santierul Casei de Cultura a municipiului - acolo unde incepuse totul. Cosmarul se apropia insa de sfarsit. A mai durat doar doua zile, spre a lasa loc unei realitati la fel de frustrante.
Deznodamantul este descris intr-un raport incheiat de locotenentul de securitate Musat Vasile, de la Inspectoratul Judetean Botosani, in dimineata zilei de 18 octombrie: "In conformitate cu ordinul conducerii profesionale, la data de 17.10.1981, ora 20.00, am intrat in postul de observare, aflat la Oficiul de Calcul, impreuna cu tov. plutonier Danila Ioan.
Pana la ora 0.45 nu s-a intamplat nimic deosebit. Du