Oferta publica este o metoda comerciala. Exista oferta publica de actiuni, in vederea cotarii la bursa sau de preluare a unei companii. O operatiune speciala prin care cineva isi anunta intentia de a vinde sau cumpara (intr-un cadru organizat) actiuni, firme. Perimetrele de exploatare pot fi si ele concesionate prin oferte publice.
Am testat mai multe persoane de la sate si din cartiere – cum ar traduce "oferta publica de recompensa". Raspunsurile aproape unanime au fost partea "publica" trebuie sa le "ofere" ceva, ca o rasplata, ca o "recompensa", ca un dar. Este ceea ce, mai pe sleau, s-ar numi pomana electorala, care la noi s-a manifestat in fel si chip: tuica, fasole cu carnati, bere, galeti, mici, saci cu cartofi, gaini, orez, zahar, ulei, transport gratuit, oi, mingi de fotbal, carti de colorat, vanghelioane. "Oferta" este ambalata intotdeauna in pungi electorale, iar reteta este standard: de-ale gurii.
Prima forma organizata de oferta publica de recompensa sau pomana electorala a fost reteaua de magazine "economat" (alimente la preturi mici, dar nu prea mici), gestionata de pedeseristi si de care s-a ales praful. Era tot o forma de "redistribuire" a bogatiei, prin magazine ieftine, dar numai in scop electoral. Recompensa care mimeaza interesul este confundata cu pomana, spaga, mita, dar legea ii zice "cadouri". Oferta de pomeni electorale va fi, alaturi de zarva, ingredientul principal al campaniei uninominale. Peste o luna va deveni sport national. S-a patentat si metoda de "recompensa": o fundatie cu numele candidatului. Are voie o caritabila fundatie sa imparta pachete sub pretextul umanitarismului? Are. In plus, cheltuielile sunt deduse de la impozit. si inca n-au fost dezvaluite toate armele secrete ale recompenselor.
Generozitatea ofertantilor se rafineaza, milostenia se diversifica, se va traduce si in cadouri mai