Castraveţii, morcovii, merele, pepenii şi ridichile, datorită fibrelor conţinute, ajută la curăţarea suprafeţei dentare Mâncarea nepotrivită este considerată a fi principala cauză
Castraveţii, morcovii, merele, pepenii şi ridichile, datorită fibrelor conţinute, ajută la curăţarea suprafeţei dentare
Mâncarea nepotrivită este considerată a fi principala cauză a apariţiei cariilor dentare, deoarece aceasta scade nivelul pH-ului din cavitatea bucală.
Cariile dentare sunt o afecţiune cu o mare prevalenţă în special în rândul copiilor.
Alimentaţia nepotrivită este considerată a fi principala cauză a apariţiei acestora, motiv pentru care mai mulţi cercetători, membri ai Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (AESA), au făcut o serie de studii pentru a stabili rolul unor alimente în protejarea danturii împotriva cariilor.
Consumaţi alimente bogate în fibre!
Ei au descoperit că alimentele bogate în fibre ajută la masarea gingiilor şi la curăţarea suprafeţei dentare. Printre aceste produse se numără castraveţii, merele, morcovii, pepenii, ridichile.
Sfatul specialiştilor este ca atunci când consumaţi citrice sau sucuri de fructe să aveţi grijă să vă clătiţi gura cu apă, deoarece acizii prezenţi în aceste alimente pot ataca smalţul dentar.
Cele mai indicate gustări sunt fructele, laptele, iaurtul cu fructe proaspete şi caşcavalul. Biscuiţii, cipsurile, cerealele şi carnea pot fi mâncate doar în timpul mesei, după care urmează obligatoriu un periaj al dinţilor. Altfel, resturile de alimente rămase în dantură se pot pietrifica, provocând apariţia cariilor.
Laptele întăreşte dinţii
Cauza apariţiei cariilor este scăderea pH-ului din cavitatea bucală în timpul consumării alimentelor. Însă, în cazul lactatelor, situaţia este diferită, nivelul pH-ului rămânând constant.
Toate produsele pe bază de lap