Veniţi în vacanţă, miile de ieşeni plecaţi la muncă în Italia au umplut oraşul în ultimele săptămâni. Locuitorii rămaşi acasă îi privesc cu invidie pe cei sosiţi "de afară" şi îi Veniţi în vacanţă, miile de ieşeni plecaţi la muncă în Italia au umplut oraşul în ultimele săptămâni. Locuitorii rămaşi acasă îi privesc cu invidie pe cei sosiţi "de afară" şi îi consideră aroganţi şi înfumuraţi
Revenirea lor stârneşte reacţii ciudate din partea localnicilor, care îi caracterizează drept "cocalari". La rândul lor, "italienii" spun despre localnici că sunt invidioşi.
"Italienii", aşa cum sunt numiţi ieşenii plecaţi la muncă în Italia, sunt uşor de recunoscut prin oraş: vorbesc tare, cu accent melodios şi scapă mereu în discuţiile cu ceilalţi cuvinte împrumutate din ţara care i-a adoptat.
Cel mai des, aceştia sunt întâlniţi la shopping în marile magazine din Iaşi, la terase, la Starea Civilă şi chiar în cabinetele stomatologice, pe care le-au luat cu asalt în această perioadă.
Dezamăgiţi de oraş şi de ieşeni
Prima imagine pe care o văd "italienii" este cea a unui oraş cenuşiu, unde nu se întâmplă mai nimic. Le sar în ochi stresul, oboseala de pe chipurile ieşenilor pe care-i zăresc pe stradă şi mai ales sărăcia. "Nu aş putea trăi cu gândul că muncesc pentru a plăti rate la bănci.
Acesta a fost principalul motiv pentru care am plecat, traiul de zi cu zi este foarte împovărător", ne-a declarat ieşeanca Anca Luca, de 28 de ani, stabilită de cinci ani la Torino. "În afară de faptul că s-au construit câteva centre comerciale, nu s-a mai făcut nimic pentru înfrumuseţarea locurilor. Pe străzi sunt foarte mulţi câini, clădirile sunt cenuşii", se arată dezgustată de oraşul natal Tatiana Apostol, de 28 de ani, care locuieşte în Italia de trei ani.
Nici despre ieşenii de acasă "italiencele" par să nu aibă o impresie mai bună. "Cei m