Iosif Constantin Drăgan a murit la 91 de ani, lăsând în urmă un imperiu financiar de peste 1,5 miliarde de dolari şi multe controverse. Sursa: Agerpres
Istoricul şi magnatul Iosif Constantin Drăgan s-a stins din viaţă joi, la vârsta de 91 de ani, la reşedinţa sa din Palma de Mallorca, în Spania şi va fi înmormântat luni la Lugoj. Cu o avere estimată anul trecut de revista „Capital“ la 1,6 miliarde de dolari, Drăgan a fost cel mai bogat român din Top 300 Capital (2002-2004 şi 2006). L-a admirat pe mareşalul Antonescu, iar foşti nomenclaturişti spun că ar fi derulat afaceri cu Securitatea.
Născut la Lugoj, Drăgan a absolvit, în 1938, Dreptul la Bucureşti, iar în ’40 a plecat la studii în Italia, unde a intrat în afaceri. Miliardarul a fost căsătorit de două ori. Întâi, cu o italiancă, cu care ar fi avut un fiu, Mike Fink, dar pe care Drăgan nu l-a recunoscut. Iar din 1995, cu Daniela Veronica Guşă de Drăgan, fiica generalului Ştefan Guşă, şeful Marelui Stat Major până în 1989. El avea 78 de ani, ea 22 şi au rezultat trei copii. Acum, soarta imperiului financiar pare tranşată: „Doamna Daniela Veronica Guşă de Drăgan a preluat deja (...) conducerea“, arată un comunicat al familiei.
PORTRET
Cornel Burtică: „Drăgan era un tip bizar“
Din „exilul“ său occidental, Iosif Constantin Drăgan şi-a cultivat relaţii importante în mediile de decizie ale regimului comunist. Ambasadori, miniş tri şi însuşi Nicolae Ceauşescu, toţi s-au intersectat cu primul miliardar român şi interesele sale. Dintre cei care l-au cunoscut, unii au văzut în Drăgan un beneficiar al afacerilor cu Securitatea, unii un patriot, alţii un megaloman, dar şi un „bărbat plăcut femeilor“.
Ştefan Andrei, fostul ministru de externe al dictatorului, l-a cunoscut pe Iosif Constantin Drăgan în anii ’70, când i-a aranjat acestuia o primire la vil