De ce moare dragostea inainte de termen?
DANA PREDA, psiholog
"Dragostea nu se poate cuceri in papuci"
Cu putine exceptii, cuplurile cu o casnicie indelungata par mai degraba plictisite si indiferente decat fericite si afectuoase. De ce?
De cele mai multe ori, cand se indragostesc, oamenii cred ca asta va dura toata viata, desi ceea ce urmeaza este mai degraba un razboi de intaietate. Unii se napustesc literalmente intr-o relatie, ca si cum s-ar apuca sa escaladeze un munte in papuci de casa. N-au nici cea mai mica idee despre ce inseamna in fond viata in doi si, in consecinta, sunt total nepregatiti pentru inevitabilele deceptii.
Ce fel de deceptii?
In prima faza, cuplul e strans unit. Cei doi parteneri se simt "unul" si se imbata de acest sentiment. Totusi, intr-o buna zi, ei vor incepe, pe rand, sa se desprinda din contopire si s-o porneasca pe un drum propriu. Independenta este o etapa necesara din evolutia unui cuplu, insa ea inspira intotdeauna teama ca vom ramane singuri, asa incat incercam sa-l "imobilizam" pe cel care incepe sa se desprinda.
Ar trebui sa invatam, prin urmare, sa devenim mai ingaduitori?
Cuplurile ar trebui sa fie pregatite pentru aceasta etapa. In special tinerii nu se asteapta la acest moment al dezmeticirii, al nevoii de spatiu vital, si tind sa exagereze gravitatea problemei. In plus, oamenii nu se cunosc foarte bine pe ei insisi: daca ma cramponez de sotul sau de iubitul meu, inseamna ca e ceva in neregula cu mine. Rareori ne analizam pe noi insine, de regula ne uitam doar la celalalt.
De ce oamenii indragostiti sunt atat de vulnerabili?
Noi, toti, traim cu ideea ca indragostitii trebuie sa fie un trup si un suflet. O imagine idilica, ce porneste din aspiratia noastra spre comuniune, o stare pe care n-am mai cunoscut-o de cand am para