Primul român a cărui avere a atins nu milionul, ci miliardul de euro, prof. dr Iosif Constantin Drăgan, o personalitate multilaterală (istoric, doctor în jurisprudenţă corporativă, scriitor şi om de afaceri, unul dintre precursorii Europei unite), a încetat din viaţă joi, la Palma de Mallorca. Primul român a cărui avere a atins nu milionul, ci miliardul de euro, prof. dr Iosif Constantin Drăgan, o personalitate multilaterală (istoric, doctor în jurisprudenţă corporativă, scriitor şi om de afaceri, unul dintre precursorii Europei unite), a încetat din viaţă joi, la Palma de Mallorca.
A apărut într-o familie modestă din Lugoj, dar a avut tenacitatea – dar şi priceperea – de a acumula o avere imensă după ce a părăsit România, în anul 1940. Niciodată nu i-a plăcut să facă mare caz de averea sa. Presa însă i-a numărat ban cu ban, l-a portretizat în fel şi chip, ba chiar l-a transformat în ostaticul propriei familii, pentru a culmina anunţînd în mai multe rînduri că a murit. Iosif Constantin Drăgan acorda un interviu – de altfel, ultimul pentru presa din România – unui colaborator al Jurnalului Naţional în iunie 2007, în ciuda tuturor articolelor de presă care-i anunţau marelui român moartea.
"UN GENIU ECONOMIC". La un an după acel interviu, Iosif Constantin Drăgan – căruia Jurnalul Naţional i-a dedicat un spaţiu generos şi în Ediţia de Colecţie intitulată "Cei mai bogaţi români", din iulie 2004 – s-a stins cu adevărat, dar personalitatea lui complexă, pe alocuri, poate, controversată, va ramîne fără drept de apel în memoria colectivă. Mircea Eliade afirma despre acesta că "are geniu economic", un adevăr invulnerabil, fără replică.
ÎN TOP 300. Preşedinte al Fundaţiei Europene Drăgan, cunoscut în România ultimilor ani mai ales ca om de afaceri, aflat în topul celor mai bogaţi români, fondator al Grupului ButanGas (194