Rusia a accelerat, ieri, retragerea trupelor sale din Georgia, însă a anunţat că-şi va menţine controlul asupra unei şosele strategice care leagă capitala Tbilisi de Portul Poti, de la Marea Neagră. Sursa: Reuters
Moscova a promis că retragerea de pe teritoriul georgian urma să se încheie aseară. Totuşi, 500 de soldaţi ruşi vor rămâne în aşa-numita „zonă- tampon“ din afara provinciei separatiste Osetia de Sud. „În caz de necesitate, ne rezervăm dreptul de a spori aceste forţe“, a anunţat generalul Anatoli Nogoviţin, adjunctul şefului Statului Major rus. Forţele de pace ruse vor continua să rămână în Osetia de Sud şi Abhazia, unde sunt staţionate de la începutul anilor ’90, precizează AFP.
Într-un interviu acordat cotidianului britanic „Financial Times“, adjunctul ministrului georgian al apărării, Batu Kutelia, a mărturisit că ţara sa nu se aştepta la o replică atât de dură din partea Rusiei după ofensiva asupra Osetiei de Sud, din noaptea de 7 spre 8 august. „Nu credeam că un membru al Consiliului de Securitate ONU şi al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa ar reacţiona într-o asemenea manieră“, a declarat Kutelia.
Cooperarea cu NATO, îngheţată
Oficialii NATO au luat notă, joi seară, de decizia Rusiei de a îngheţa cooperarea militară cu Alianţa.
Decizia Moscovei vine după ce însuşi secretarul general Jaap de Hoop Scheffer a afirmat marţi, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele NATO, că relaţiile cu Federaţia Rusă au fost afectate de intervenţia militară în Georgia. Nici nu poate fi vorba, în împrejurările actuale, de o „cooperare militară cu Moscova“, a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Gordon Johndroe. În schimb, Departamentul de Stat a anunţat că regretă decizia luată de oficialii ruşi.
Agitaţie în Marea Neagră