Supa de pui cu orez si spanac
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui (1,2 kg) curatat si spalat, 500 g spanac (frunze), 2 foi de dafin, 300 g morcovi, 2 tulpini de praz (partea alba), o legatura ceapa verde, 100 g orez cu bobul lung, sare, piper.
Mod de preparare: * Puneti puiul intr-o oala, acoperiti-l cu apa rece si lasati-l pe foc ceva mai iute, sa dea in clocot. Curatati morcovii, taiati-i cubulete si taiati prazul bucati. * Cand s-a adunat spuma la suprafata, indepartati-o si incorporati foile de dafin, morcovii si prazul. Spalati spanacul si ceapa, lasati frunzele de spanac intregi si taiati ceapa rondele fine. * Scoateti puiul din oala si lasati-l sa se raceasca. Treceti zeama printr-o strecuratoare si degresati-o. Desprindeti carnea de pui de pe oase si taiati-o (fara pielita) sau rupeti-o bucati. * Puneti pe foc 1,5 l de zeama si cand clocoteste adaugati orezul (in ploaie) si lasati-l sa fiarba 5 minute. Incorporati spanacul si ceapa (restul legumelor, nu), lasati supa sa fiarba inca 5 minute, introduceti bucatile de carne si gustati-o de sare si piper.
Pui marinat, cu citrice si ceapa
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pulpe de pui, 6 catei de usturoi, 1 lingura boia, 1/2 lingurita ardei iute pisat, 1 lingura miere, 5 linguri ulei de masline, 300 g ceapa, 600 g cartofi, 1 ardei iute rosu (intreg), 1 lingura ghimbir ras, 1 lamaie, 1 portocala, sare, piper. Facultativ: sare grunjoasa, busuioc verde.
Mod de preparare: * Pregatiti puiul in ziua anterioara. Amestecati 1 catel de usturoi curatat si presat cu condimentele, mierea si uleiul de masline si ungeti bine pulpele de pui cu amestecul astfel obtinut. Puneti-le intr-un castron, acoperiti-le cu folie de plastic si lasati-le sa se odihneasca peste noapte la frigider. * A doua zi, curatati ceapa si taiati-o in doua sau in patru (daca e mai mare), curatati car