La două săptămâni de la declanşarea crizei din Caucaz, Turcia consideră că nu este necesară o rearanjare a echilibrului de forţe militare în Marea Neagră. "Convenţia de la
La două săptămâni de la declanşarea crizei din Caucaz, Turcia consideră că nu este necesară o rearanjare a echilibrului de forţe militare în Marea Neagră.
"Convenţia de la Montreux este în vigoare de peste 70 de ani şi se aplică fără excepţie. Marea Neagră este simbolul păcii şi stabilităţii şi ea trebuie să rămână aşa", a declarat preşedintele turc, Abdullah Gül, într-o conferinţă de presă după întrevederea cu preşedintele Traian Băsescu, relatează Agerpres.
Liderul turc a făcut această menţiune după ce a fost întrebat de jurnaliştii români dacă ţara sa ar permite intrarea în Marea Neagră a unor nave militare americane în vederea realizării unui echilibru de forţe.
Şefii de stat ai României şi Turciei, ţări aliate în NATO, au făcut joi seară o analiză asupra situaţiei de securitate în zona Mării Negre în urma recentului conflict din Georgia, ambii menţionând necesitatea respectării acordului de încetare a focului şi a integrităţii teritoriale a Georgiei.
Ankara - centru de tranzit
În contextul disputelor din Caucaz, agenţia Reuters comentează că Turcia speră acum că ar putea deveni un centru al tranzitului energetic pentru furnizorii din Europa.
Pe lângă faptul că este statul cu cea mai mare lungime de tranzit al conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan, Turcia este unul dintre cele şase state membre ale consorţiului Nabucco, ce urmăreşte construirea unei conducte care să ocolească Rusia pentru a aduce în Europa gaze naturale din zona Mării Caspice.
Însă aşezarea geografică a Turciei între Caucaz, Rusia şi Orientul Mijlociu o obligă să dea dovadă că poate garanta siguranţa conductelor pe teritoriul său, scrie Reuters.
Convenţia de la Montreux este