Preşedintele de onoare al PSD se opune proiectului lui Orban de a resuscita lucrările la canalul Dunăre-Bucureşti. Sursa: Cosmin Marinescu
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu apelează nu doar la experienţa şi susţinerea politică a lui Ion Iliescu, ci şi la expertiza acestuia de hidrolog. Tăriceanu l-a invitat ieri la guvern pe preşedintele de onoare al PSD pentru a-şi spune cuvântul în privinţa proiectului de reluare a lucrărilor la canalul Dunăre-Bucureşti. La discuţie a participat şi susţinătorul acestui proiect, ministrul transporturilor, Ludovic Orban, căruia i-a fost contrapus Ion Iliescu, un cunoscut adversar al canalului Dunăre-Bucureşti.
Încleştarea dintre Orban şi Iliescu s-a încheiat cu concluzia premierului, şi anume că este necesar să se mai studieze problema canalului. Cu alte cuvinte, semn că premierul a fost sensibil la rezervele exprimate de Iliescu, se va proceda la realizarea unui studiu de fezabilitate.
Proiect „ceauşist“ contra idee interbelică
Ministrul Orban a susţinut necesitatea finalizării acestui proiect început şi realizat în epoca Ceauşescu în proporţ ie de 70% şi i-a cerut bani şefului guvernului.
În replică, Ion Iliescu i-a explicat premierului că acest canal nu ar fi eficient din punct de vedere economic. El a susţinut existenţa unor obstacole de natură tehnică şi a adăugat şi un inconvenient: pe acest canal ar ajunge „toate mizeriile dejectate din Bucureşti“. Iliescu a mai susţinut că acest canal este un proiect ceauşist demarat „din motive politice“. El a povestit că fostul dictator urmărea să ajungă pe acest canal în localitatea Petreşti, unde se născuse soţia sa, Elena.
Ludovic Orban l-a contrazis pe Iliescu pe toate palierele. Ministrul transporturilor susţine că ideea canalului nu i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, fiind un proiect gândit înainte de al