Pentru a vă bucura în linişte de vacanţa la mare, trebuie să fiţi pregătiţi pentru eventualele probleme de sănătate care pot apărea din cauza apei. Înotul, pescuitul, canotajul sunt
Pentru a vă bucura în linişte de vacanţa la mare, trebuie să fiţi pregătiţi pentru eventualele probleme de sănătate care pot apărea din cauza apei.
Înotul, pescuitul, canotajul sunt doar câteva dintre cele mai populare activităţi de vacanţă. Dacă încă nu aţi fost la mare şi vreţi să vă bucuraţi de ultimele săptămâni de sezon, trebuie să luaţi în considerare şi riscurile la care vă expuneţi.
Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că Marea Neagră nu mai este la fel de curată ca altădată. Apele uzate industriale şi menajere insuficient epurate sunt doar una dintre sursele de poluare. Problemele de sănătate asociate cu înotul în apa mării sunt legate de calitatea microbiologică a apei. Riscul de îmbolnăvire este legat de gradul de poluare al apei cu streptococi şi enterococi din materiile fecale.
Riscurile la care vă expuneţi
Cele mai des întâlnite afecţiuni sunt bolile tractului respirator superior, bolile de piele, gastrointestinale şi afecţiunile de ochi, dintre care conjunctivita este cea mai frecventă în sezonul estival. Anumite tipuri de conjunctivită se pot constitui în adevărate epidemii, mai ales pe timp de caniculă. Apa caldă este un mediu foarte bun pentru proliferarea microbiană.
Pentru protejarea ochilor, persoanele care merg la mare trebuie să evite contactul direct al ochilor cu apa murdară, mai ales dacă e plină de alge. Dacă apa intră în ochi, singura metodă profilactică pentru evitarea inflamaţiilor oculare este ca persoana în cauză să se spele cu apă rece şi săpun, explică medicul oftalmolog Monica Pop.
De aceea este recomandat ca la plajă să aveţi tot timpul o sticlă cu apă plată, un prosop curat şi săpun. "Persoanele car