Pentru foarte multi europeni care inca nu ajunsesera in Asia, experienta culinara intilnita la Jocurile Olimpice de la Beijing va ramine mereu intiparita in memorie. Practic, cei mai multi europeni care ajung in China spun ca mancarea preparata in aceasta tara are putine legaturi cu cea preparata in restaurantele chinezesti din Europa.
Pestele si fructele de mare
Poate cele mai impresionante locuri culinare din Beijing sint restaurantele cu profil pescaresc: varietatea fructelor de mare este absolut fabuloasa, crevetii sint aici deja ceva banal. Acvarii imense gazduiesc cele mai felurite soiuri posibie, de la zeci de tipuri de crustacee pina la pesti in toata regula.
"Fiecare restaurant care serveste peste are la parter sau la subsol un spatiu amenajat plin cu acvarii. Tu te duci si-ti alegi ce vrei sa incerci, iar apoi trebuie sa-I spui unul angajat cum vrei sa maninci ceea ce ai ales: fiert, la gratar sau la aburi. Deobicei, noi am cerut la gratar, dar am incercat si varianta la abur. Oricum, intotdeauna am primit si sos de soia si alte verdeturi linga peste", spune Alex, unul dintre ziaristii romani care au ajuns la Beijing.
Sorin, un alt jurnalist prezent la Beijing, crede ca varietatea este principalul atu al bucatariei chinezesti. “Din pacate, ceea ce nu mi-a placut a fost imposibilitatea lor de a intelege ca nu dorim chiar mereu sa mincam iute. Oricit le-ai spune, ei tot presara citeva seminte de chili sau alte mirodenii extrem de iuti, in special la peste si la fructele de mare”, spune Sorin.
Poate printre cele mai scumpe tipuri de peste care pot fi gasite pe piata chineza se numara pestele rosu (Red Fish): o portie de 700 de grame, gatit la aburi si servit alaturi verdeturi, in sos de soia, ajunge la 70 de euro in Beijing.
Ce poti gasi in restaurantele traditionale
In afara de varie