De la „dansul găinii“, tradiţionalii colaci ori furatul miresei, nunta românească a evoluat până la artificii, baloane sau decoruri cu fluturi vii. Sursa: Bouley Photographers, Agawam, MASursa: Maureen Collins of Chicago, ILSursa: Libertatea
1 /.
Complex şi dificil examen de viaţă, de relaţii şi mesaje sociale, nunta a reprezentat, în tradiţia populară, „cea mai strălucitoare, prin fast“, sărbătoare din viaţa omului, organizată în jurul ritualurilor laice ori religioase, după cum explică Ala Movileanu, muzeograf la Muzeul Satului. În zilele noastre ele s-au pierdut, s-au schimbat ori au fost înlocuite cu unele de „import“. Aşa sunt deja celebrele superstiţii rezumate în formula „ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat, ceva albastru“, ori faimosul obicei al extragerii şi aruncării jartierei miresei.
După ce tradiţia aruncatului de grâu la ieşirea mirilor din biserică, simbolizând speranţa de fertilitate a celor doi tineri, a fost înlocuită cu răspândirea de petale de flori şi confetti ori eliberarea de porumbei, recent, o inovaţie venită din SUA şi Anglia a ajuns şi la noi: fluturi vii.
Orice mireasă îşi doreşte o nuntă ca-n poveşti. Dacă basmul include fluturi cât mai frumos coloraţi, care să fie eliberaţi într-un moment crucial al nunţii, ori dacă fiecare invitat va ţine pentru câteva clipe în palmă o astfel de vietate fragilă, totul va deveni feeric.
Atraşi de rochia albă a miresei
Irina Predescu, deţinătoarea firmei Butterfly Trading, care furnizează fluturi vii pentru diferite evenimente, mai ales nunţi, povesteşte despre activitatea frumoasă şi delicată căreia i s-a dedicat cu pasiune în ultimii doi ani.
Ideea i-a venit după ce a văzut filmările de la o nuntă din SUA în care erau folosiţi fluturi. Iniţial, s-a gândit să aducă din Anglia exemplare din specia denumită popular „Painte