Atunci când relaţia cu adolescentul din familie devine dificilă, învăţaţi să îl călăuziţi spre o maturizare echilibrată. Aflaţi cum vă puteţi consolida legătura, ajutându-l să
Atunci când relaţia cu adolescentul din familie devine dificilă, învăţaţi să îl călăuziţi spre o maturizare echilibrată. Aflaţi cum vă puteţi consolida legătura, ajutându-l să îşi identifice şi să-şi atingă scopurile.
Perioada de vârstă cuprinsă între zece şi 15 ani abundă în schimbări fizice, emoţionale, sociale şi intelectuale.
Un studiu, care a cuprins 8.165 de tineri (clasele V-IX) şi 10.467 de părinţi din România, a identificat şapte obiective pe care majoritatea tinerilor le urmăresc intuitiv în perioada adolescenţei: satisfacţia de a atinge excelenţa printr-un efort oarecare; lărgirea sferei sociale prin legarea de noi prietenii şi păstrarea lor; înţelegerea propriei persoane prin împărtăşirea propriilor sentimente cu o altă persoană; sentimentul de a şti "cine sunt", de a fi recunoscut ca o persoană importantă; încrederea de a şti că poate sta pe picioarele sale şi că poate lua decizii responsabile.
Ultimele două obiective ţin de maturitate - adică transformarea din copil în adult - şi de sexualitate, acceptarea responsabilităţii noului rol ca fiinţă sexuală.
Tinerii au nevoie să exploreze cât mai mult pentru a se defini. Rolul părinţilor este de a încuraja riscurile asumate "în siguranţă", stabilind limite şi oferindu-şi dragostea necondiţionat.
Amintiţi-vă că experienţele care construiesc adulţi reponsabili şi curajoşi moral încep cu mult înainte de maturitate. În special în această perioadă vulnerabilă tinerii au nevoie de mai multă călăuzire decât oricând, întrucât fac pasul de la copilărie spre maturizare. Studiile despre adolescenţi confirmă că aceştia contează pe părinţi şi pe alţi adulţi importanţi din viaţa lor pentru ajutor şi pentru sf