Philip O Ceallaigh este un scriitor irlandez care de 10 ani traieste in Bucuresti. Vorbeste perfect limba romana si cartea lui de debut "Insemnari dintr-un bordel turcesc" demonstreaza cat de bine a reusit sa inteleaga societatea romaneasca si spiritul balcanic specific. Volumul lui de nuvele a fost publicat la Penguin si dinstins cu Rooney Prize for Irish Literature si Glen Dimplex New Writers Award 2006. A venit prima data in Bucuresti in 1995. A fost profesor de limba engleza la Facultatea de Constructii din lacul Tei si ce l-a socat au fost cainii. A trait in Marea Britanie, Rusia, Spania, SUA, Georgia, Kosovo si in Romania a lucrat la negru o saptamana pe santier. Vrea sa se mute in Delta si isi pregateste urmatoarea carte care va aparea in februarie.
HotNews.ro: Ce te-a adus in Romania?
Philip O Ceallaigh: Am calatorit foarte mult inca din anii 90. Cate un an, sau sase luni si am ajuns si aici. Am fost in multe locuri. Am avut o curiozitate foarte mare sa vad ce este in lumea asta si am un spirit de aventura. Am vrut sa vad, sa experimentez. Si asa s-a intamplat. Am muncit in mai multe locuri, nu vreau sa zic ca am calatorit, n-am fost ca un turist, a trebuit sa-mi castig viata. Si dupa 10 ani de o viata asa am obosit. Mi-am dat seama ca poti sa pierzi multa energie cand te muti din loc in loc. Si am vrut ceva mai stabil ca sa pot sa ma concentrez asupra muncii, sa pot sa scriu. Am vrut sa am o casa pentru mine si am cumparat aici. In primul rand pentru ca era ieftin, ceva la etajul 9-10 in Titan in anul 2000. Era o alegere practica.
HotNews.ro: Cum este viata in Titan, de ce ai ales tocmai cartierul asta?
Iesise de sub pamant, de la metrou, direct in lumina. In jur era urat si un pic inspaimantator, ca o privire aruncata in capul unui nebun. Un dictator demolase si reconstruise zona aceea, in efortul lui de a face impres