Pe langa atacurile talibanilor din zonele tribale afgano-pakistaneze, fortele internationale din Afganistan sunt vizate acum si de celulele Al-Qaida de pe lantul aprovizionarii prin Pakistan.
Pe langa atacurile talibanilor din zonele tribale afgano-pakistaneze, fortele internationale din Afganistan sunt vizate acum si de celulele Al-Qaida de pe lantul aprovizionarii prin Pakistan. Limitarea extinderii "Talibanistanului" dincolo de granita afgana nu depinde atat de presedintele si premierul de la Islamabad, cat de serviciul de informatii pakistanez - acuzat însa ca îi sprijina pe talibani.
Încercarea nereusita a fostului presedinte pakistanez Pervez Musharraf de a opri, cu ajutorul armatei, atacurile talibane din zona de granita cu Afganistanul, pentru a pastra alianta cu SUA, i-a adus nemultumirea atât a populatiei, cât si a Washingtonului.
Contestat si în tara, si în afara, din cauza violentelor islamistilor din nord-vestul Pakistanului, Musharraf a renuntat la putere într-un moment în care noul guvern demarase deja procedura de destituire a sa, iar Statele Unite îsi pierdusera încrederea în capacitatea lui de a stinge focarul islamist. Sustinator al SUA în razboiul împotriva terorismului înca din 2001, Musharraf a ordonat mai multe ofensive militare contra militan- tilor din zona tribala, sprijinite militar de fortele americane.
Mult mai puternic s-a dovedit însa a fi ajutorul pe care serviciul de informatii pakistanez, ISI, l-a oferit talibanilor si luptatorilor Al-Qaida din aceeasi zona, dupa cum sustin analistii pakistanezi.
Nu numai ca luptatorii nu au fost eliminati, dar s-au regrupat si au lansat de aici numeroase atacuri împotriva fortelor internationale din Afganistanul vecin. Paradoxal, cu ani în urma, acelasi ISI a fost dotat militar tot cu sprijinul SUA.
Totul pentru putere
Tot